Firestarter

Dit is het tweede verhaal in de serie 10 jaar Tan-kids. In het eerste verhaal werd Isack uitgelicht, één van de jongeren in Tanzania. In dit verhaal staat één van onze lokale partners in de spotlights: NGO Acodeta, onder leiding van Raymond Chamungu.

Tijdens de eerste gesprekken met Raymond, in februari 2018, leerden we hem kennen als een rasechte community developer. Hij vertelde dat hij bewust in Msata is gaan wonen om zichzelf te verbinden met de mensen in het dorp en samen met hen verbeteringen tot stand te brengen.

Hij liet ons de modder- en grashutjes zien waar de mensen in wonen en liet ons met hen kennismaken. Als hij over hun leefomstandigheden vertelt, horen we verhalen over honger, toverdokters, ziekte, dood en geweld.  Zonder op te scheppen vertelt hij hoe hij ’s morgens zijn ontbijt deelt met rondzwervende kinderen en ’s middags de jongeren helpt met hun huiswerk.

Raymond heeft 10 jaar als social worker bij de overheid gewerkt en kent veel mensen van sociale zaken en de openbare scholen. Nadat hij theologie heeft gestudeerd in Engeland, is hij ook als zendeling in zijn eigen land aan het werk gegaan. Verbonden met de Tanzaniaanse zendingsorganisatie Voice of Hope Ministries (VHM), worden in alle uithoeken van het land zeer arme en vergeten dorpjes bereikt met humanitaire hulpgoederen en het evangelie van Gods liefde. Raymond heeft daarom ook een enorm netwerk opgebouwd met  lokale kerkleiders. We merken dat er veel kracht zit in de nauwe samenwerking met de lokale kerk.

Het maatschappelijke werk wordt onder de paraplu van NGO Acodeta gedaan. Acodeta mobiliseert community groepen. Raymond helpt hen bij het schrijven van statuten en geeft advies bij het registeren van de NGO. En zo stimuleert Acodeta vrijwilligers door het hele land, om in hun eigen gemeenschap kleinschalige projecten op te starten.

Na de kennismaking in 2018 met het team van Acodeta, zijn we samen aan de slag gegaan met kleine activiteiten, zoals het kopen van een stuk grond waar collega Christopher (tot op de dag van vandaag) arme families en groepjes jongeren leert hoe zij groente en fruit kunnen verbouwen.

The fire started

Raymond nam in 2018 enkele teamgenoten mee naar onze eerste basistraining over Family Based Child Care. Dat is ons hulpprogramma voor verwaarloosde kinderen en hun families. We waren onder de indruk van de toewijding en passie van het team. We zijn dankbaar voor wat we van hen leren over de lokale situatie en hun respectvolle houding. En zij waren dankbaar voor de lessen over familiegericht werken. De meeste vrijwilligers bij Acodeta hebben geen sociale opleiding gevolgd en kijken ieder jaar uit naar trainingen.

Samen met Raymond en het Acodeta team startte het hulpprogramma voor 10 families en 25 kinderen op het platteland. Voor Tan-kids de eerste stappen buiten de miljoenenstad Dar es Salaam. Wat een avontuur! Nog geen half jaar later deden collega’s in 3 dorpjes mee en bereikten we 20 families met zo’n 75 kinderen.

Als een lopend vuurtje

Intussen informeerde Raymond iedere kerkleider, schoolleider, social worker en jeugdwerker waar hij maar op bezoek kwam over Family Based Child Care. En ieder jaar nam hij steeds meer mensen mee naar onze trainingen. En van al die mensen leren wij veel over subculturen en doelgroepen zoals de masai of de grote “boeren-moslim-families”.

Raymond zorgt ervoor dat het familiegerichte werken als een lopend vuurtje door het land gaat. En dan te bedenken dat Tanzania is een erg groot land is! Nederland past er 23x in.

In 2021 nam Acodeta ons mee naar 10 verschillende dorpen. Daar gingen onze ogen nog verder open voor de vele liefdevolle vrijwilligers die zich inzetten voor straatkinderen, weduwen en wezen. Uiteraard kunnen wij niet met iedereen samenwerken, maar Raymond is wel de firestarter voor stichting Tan-kids als het gaat om nieuwe partners en projecten.

Teveel om op te noemen

Soms gaven we noodhulp, zoals het verstrekken van  babymelk, matrassen, lakens, voedselpakketten, het betalen van medische hulp of juridische bijstand. Er zijn  huisjes voor dakloze families gebouwd en ziektekostenverzekeringen voor hun kinderen gekocht.

Binnen het familiegerichte programma zijn honderden kinderen voorzien van onderwijs, gezonde voeding en begeleiding. De families konden kleine bedrijfjes opstarten om in hun dagelijks onderhoud te voorzien en vonden een luisterend oor bij family coaches.

En bij dat alles faciliteren wij de lokale teams met een laptop, een printer, telefoons en onkostenvergoedingen.  

Camilla heeft zich ingezet om samen met Acodeta een fonds op te bouwen waarmee zij kleine businessleningen kunnen verstrekken. En omdat Raymond graag een buurthuis voor de mensen in Msata wilde openen, kochten we een groot stuk grond en hielpen we mee om een hal te bouwen.

Inmiddels staat er (mede dankzij gulle donateurs en de samenwerking met Wilde Ganzen) een multifunctioneel buurtcentrum in Msata, met klaslokalen, een toiletgebouw, een kantoor, een speeltuin en aan de overkant een hostel. Nergens in de wijde omgeving is er een plek als dit!

Het vuurtje breidt zich verder uit. Want inmiddels heeft Acodeta (zonder Tan-kids) met 2 partijen in Nederland (Verburg Charity Foundation en Wilde Ganzen) bouwplannen voor een kleuter- en basisschool voor masai kinderen in Meserani. Wat geweldig om ernaar uit te kijken dat ook daar honderden kinderen lekker naar school zullen gaan!